Oricine trebuie să știe și să asculte de legile vieții

ʺFiule, ia aminte la cuvintele mele, pleacă-ţi urechea la vorbele mele!  Să nu se depărteze cuvintele acestea de ochii tăi, păstrează-le în fundul inimii tale!  Căci ele sunt viaţă pentru cei ce le găsesc, şi sănătate pentru tot trupul lorʺ Proverbe 4:20-22.

Aerul curat, lumina soarelui, cumpătarea, odihna, exerciţiul fizic, dieta corespunzătoare, folosirea apei, încrederea în puterea divină — acestea sunt adevăratele remedii. Fiecare om ar trebui să aibă cunoştinţe despre mijloacele de refacere ale organismului şi despre modul în care să le folosească. Este foarte important, chiar esenţial, să înţelegi principiile implicate în tratarea celor bolnavi, cât şi să ai o pregătire practică în acest scop, lucru care îl va ajuta pe cel cunoscător să folosească în mod corect aceste informaţii.

Pentru aplicarea remediilor naturale este necesar un volum mare de efort şi îngrijire, pe care mulţi nu îl agreează. Procesul de vindecare şi restabilire iniţiat de forţele vitale ale corpului este treptat, iar acest proces i se pare lent celui nerăbdător. Cel care a cedat îngăduinţelor nocive are nevoie să facă sacrificii. Până la urmă însă, se va vedea că forţele vitale ale organismului, nestingherite, îşi duc până la capăt lucrarea cu înţelepciune şi eficienţă. Cei care rămân statornici în ascultarea faţă de legile după care lucrează acestea vor culege răsplata în sănătate trupească şi mintală.

În general, se acordă prea puţină atenţie păstrării sănătăţii. Este cu mult mai bine să previi boala decât să ştii cum s-o tratezi când aceasta s-a instalat. Este datoria fiecărei persoane, în interesul său şi în interesul omenirii, de a se informa în ce priveşte legile vieţii şi de a le respecta cu conştiinciozitate. Toţi au nevoie să se familiarizeze cu cel mai minunat organism din câte există — corpul omenesc. Ar trebui să înţeleagă funcţiile diferitelor organe şi interdependenţa lor pentru o funcţionare sănătoasă a tuturor. Ar trebui să studieze influenţa minţii asupra corpului şi a corpului asupra minţii şi legile care le guvernează.

Nu ni se poate reaminti îndeajuns de des că sănătatea nu depinde de întâmplare. Ea este rezultatul ascultării faţă de lege. Acest lucru este recunoscut de către concurenţii participanţi la jocurile atletice şi la probele de rezistenţă. Aceşti oameni fac pregătirile cele mai atente. Ei se supun unor antrenamente minuţioase şi unei discipline stricte. Fiecare obicei fizic este adus cu grijă în orânduială. Ei ştiu că fiecare neglijenţă, exces sau neatenţie, care slăbeşte sau vatămă orice organ sau funcţie a corpului, în mod sigur va atrage după sine înfrângerea…

Având în vedere lucrurile puse în joc, nici un amănunt cu care avem de-a face nu este neînsemnat. Fiecare faptă îşi are greutatea ei în cântarul care hotărăşte înfrângerea sau biruinţa în viaţă. Scriptura ne îndeamnă: „Alergaţi dar în aşa fel ca să căpătaţi premiul!“ (1 Corinteni 9, 24).  – Divina vindecare, 127-129.

Devoționalul face parte din cartea  Să fii ca Isus de Ellen G. White.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s