Nu vom fura

Cover”Să  nu furi” Exod 20:15.

Atât păcatele publice, cât și cele particulare sunt incluse în această interdicție. Porunca a opta condamnă răpirea de oameni și comerțul cu sclavi și interzice războaiele de cucerire. Ea condamnă furtul și tâlhăria. Ea cere o integritate strictă în cele mai mici detalii ale problemelor vieții. Ea interzice înșelăciunea în comerț și cere plata corectă a datoriilor și a salariilor. Ea declară că orice încercare de a obține foloase personale de pe urma neștiinței, slăbiciunii sau nenorocirii altora este trecută ca fraudă în cărțile din ceruri. (PP 309).

Porunca a opta trebuie să baricadeze sufletul şi să ridice un zid în jurul omului, astfel încât el să nu comită nici o încălcare dăunătoare pe care egoismul și dorința de câștig ar putea să o săvârșească în dauna drepturilor aproapelui său. Ea interzice orice fel de necinste, de nedreptate sau fraudă, oricât de răspândite ar fi, si oricât de plauzibile și scuzabile ar fi pretextele. 17MR 113.2

„Să nu furi” a fost scris de însuși degetul lui Dumnezeu pe tablele de piatră și totuși cât de mult este practicat și  scuzat furtul sentimentelor în ascuns!  Se întreține o curtenie înșelătoare, se continuă discuțiile în ascuns, până ce sentimentele aceleia care este lipsită de experiență, și nu știe până unde pot ajunge lucrurile, sunt într-o anumită măsură îndepărtate de la părinții ei și îndreptate spre acela care se dovedește, chiar prin felul în care acționează, că nu este demn de dragostea ei. Biblia condamnă necinstea în orice formă s-ar manifesta ea….(CA 58).

Flirtul, comportamentul ușuratic cu inimile omenești, constituie o crimă nu de mică importanță în ochii unui Dumnezeu sfânt. (CA 57).

Așa cum tratăm cu semenii noștri prin necinste măruntă sau în fraudă mai îndrăzneață, așa vom proceda și cu Dumnezeu. Oamenii care persistă pe calea necinstei își pun în aplicare propriile lor principii, până când ajung să-și înșele propriile suflete și să piardă cerul și viața veșnică. Ei vor sacrifica onoarea și religia pentru un mic avantaj lumesc.  (CA 392).

Atât timp cât va dăinui cerul și pământul, sfintele principii ale Legii lui Dumnezeu vor … continua să existe și vor fi un izvor de binecuvântare, revărsând torente înviorătoare asupra pământului. (CMF 49).

Devoționalul face parte din cartea Fii și Fiice ale lui Dumnezeu de Ellen G. White. Pentru mai multe cărți scrise de Ellen G. White vizitați site-ul http://www.egwwritings.org și alegeți versiunea în limba română.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s