Aceasta este traducerea in limba romana a unui video subtitrat  in limba franceza. Acest video poate fi urmarit aici

Reality Show -Brazilia 14.08.2011

O ambianță plină de mister în jurul a zece candidați ce participau la un «reality show» ce urma să alegă jurnalista nr.1 pentru emisiunea  «Totul e posibil».

–         Ce mai faci?

–         Nu vă îngrijorați, mă simt bine.

Vasti refuză să participe la petrecerea din acea seară fără a da vreo explicație.

Ea se izolează în camera sa pentru a da curs liber suferinței.

A doua zi, nu ia micul dejun împreună cu colegele ei pentru a nu dezvălui motivul absenței sale.

Comportamentul ei intrigă. Ce secret vrea Vasti să ascundă?

-Nici astăzi nu vrei să participi Vasti?

-Nu pot!

Ea a refuzat să participe și la o activitate la piscină. Părăsește din nou scena și se îndreaptă în liniște către camera ei. După terminarea probei, vine ora adevărului. Ana, prezentatoarea emisiunii o convoacă pe Vasti la o discuție deschisă în biroul ei.

A sosit momentul în care candidata va trebui să explice și să dezvăluie secretul său ce ar putea pune capăt sau nu, visului ei de a deveni jurnalista nr.1 a emisiunii «Totul e posibil».

–         Bună ziua!

–         Bună ziua, Vasti!

–         Deci, putem discuta?

–         Da!

–         Vasti, înainte de a borda activitatea care tocmai s-a terminat aș vrea să evoc ce s-a întâmplat ieri. Când ați sosit în casa  acestui «reality show» ați avut câteva activități: jocul adevărului, proba ce a stabilit grupele, iar pentru seara pregătisem o surpriză pentru voi, o seară de contact… și când m-am întâlnit cu fetele, erai singura care lipsea. Le-am întrebat ce s-a întâmplat. Ele n-au știut să-mi răspundă și producătorul m-a informat că nu vroiai să participi la această seară. De ce n-ai vrut să participi?

–         De vineri seara până sâmbătă seara, eu am o rutină diferită, cu activități diferite și activitatea propusă nu făcea parte din activitățile pe care le practic de obicei.

–         Și care sunt activitățile pe care ai obiceiul să le practici? Poți să-mi spui?

–         Da, desigur. Sunt adventistă de ziua a șaptea și noi păzim sâmbăta. Dumnezeu a creat lumea în șase zile și în ziua  a șaptea S-a odihnit. În cele zece porunci, legile emise de El…, El…

–         De ce plângi Vasti?

–         Înțeleg că Dumnezeu a lăsat șase zile pentru a munci, pentru interesele noastre și pentru alte lucruri personale, dar ziua  așaptea care este sâmbătă, ne-a cerut să o păzim, căci acestă zi Îi aparține. Așa că, am grijă să nu mă gândesc la afacerile mele în această zi.

–         Acesta este motivul pentru care ai lipsit aseară?

–         Exact! Vă rog să mă iertați și mulțumesc pentru tot…

–         Te rog! Vasti, în ce privește acest subiect, eu respect în totalitate credința, religia ta, convingerile tale. Nu sunt aici ca să te judec sau să-ți impun o schimbare în viață, în convingeri, în sentimente. Acum să vorbim de ziua de astăzi, sâmbătă. Care este problema privind subiectul activității?

–         Bine, când vorbeam cu fetele despre subiecte despre care aveam obiceiul să discut sâmbăta, chiar în timpul pregătirii mesei – mesele de sâmbata sunt diferite, avem obiceiul să le pregătim de vineri pentru a le încălzi sâmbăta. Cu toate acestea, în mod excepțional am pregătit masa sâmbătă: Dumnezeu nu ne condamnă, căci a mânca este o necesitate. Activitatea propusă nu era o nevoie vitală, era mai degrabă pentru confort personal, pentru a câștiga o zi la SPA! De aceea acestă activitate  nu o fac sâmbăta.

–         Am putut observa că ai fost foarte emoționată în timpul explicației! Este o descoperire pentru mine. Cu toate acestea, ceea ce-ți voi explica acum poate servi tuturor celorlalți candidați, precum și tuturor celor care au lucrat deja sau vor lucra cu mine: Respect aceste principii, aceste hotărâri, credința ta, modul tău de a trăi, dar aici la «reality show», situația se complică, pentru că atunci când toți ați acceptat să participați știați că veți ieși din rutină. De fapt, obiectivul nostru este de a căuta pe cineva care poate ieși din rutină și poate inova. Erai la curent?

–         Au fost foarte puține informații și deși e adevărat că mergeam într-o lume cu multe activități surpriză, nu puteam să nu încerc, cu tot riscul. Când vrem un lucru trebuie să-l căutăm, să încercăm. De aceea n-am putut gândi: «A, o să se întâmple asta sau asta!» Trebuia să particip pentru a ști ce urma să se întâmple și apoi puteam să judec singură. Pentru mine, Dumnezeu este mai important decât munca, de aceea Îi dau primul loc.

–         Asta cu siguranță, nu mă îndoiesc de acest lucru! Ceea ce trebuie să-ți spun clar acum este că trebuie să găsim o soluție pentru a te înțelege mai bine și a ști cum vom trăi în zilele următoare, căci vor fi activități de dumincă până luni… Evident tu nu vei participa la anumite activități din motive personale. Problema  e că acest lucru te poate penaliza. Acum am nevoie de ajutorul tău. Ce soluție îmi poți sugera?

–         Singurul lucru pe care-l pot spune este că pot participa la toate activitățile, mai puțin sâmbăta. Nu se poate altfel! Voi pierde o ocazie foarte bună, poate șansa vieții mele! Dar dacă am ajuns până aici, înseamnă că mi-ați recunoscut talentele și capacitățile…

–         De asta poți să fii sigură, Vasti! Am studiat dosarele mai multor candidați. Am avut mai mult de 300 000  de înregistrări și trebuie să-ți spun înainte de a decide ce vrei să faci și ce putem face, că erai una dintre favoritele mele!

–         Mulțumesc!

–         Cred că ai numeroase calități, stofa unei advărate jurnaliste, un vocabular perfect, prezență, charismă… tot ceea ce caut pentru reporterul meu nr. 1.

–         Pot să spun ceva?

–         Desigur…

–         Pentru că ați vorbit despre toate acestea și ați menționat toate aceste calități, sunt încântată, căci tot ceea ce am mi-a fost dat de Însuși Dumnezeu. Când am ales această profesiune, știam de la început că va fi greu, căci a fi jurnalist nu poți alege să fii oricum și începusem să cred că aș putea fi un reporter bun…

–         Și chiar ești…

–         Dumnezeu are un motiv pentru care a permis  ca acestă situație să se întâmple acum după tot ceea ce am avut de depășit. Astăzi nu-l știu, dar îl pot descoperi mâine și sunt sigură ca va fi mai bine decât sa fiu astăzi aici.

–         Bun. Îți pun o întrebare și sper că-mi vei putea da un răspuns. Cum vom avea activități în fiecare zi, ce îmi sugerezi?

–         Dacă criteriul este că trebuie să particip la toate activitățile, inclusiv sâmbătă, atunci nu pot rămâne în program! Am o frază  care îmi place mult: «Oricât de mari mi-ar fi visele, planurile pe care le are Dumnezeu pentru mine sunt mai bune». Plâng, dar plâng de bucurie, căci Dumnezeu mă asigură că talentele pe care mi le-a dat sunt recunoscute de alții. Nu știu ce va face, sau care sunt ușile pe care le va deschide pentru mine, dar când închide o ușă este doar pentru că are altele pe care le deschide. Așa că vă mulțumesc pentru ocazia pe care am avut-o, pentru cuvintele care m-au făcut cu adevărat fericită!

–         Bun, …of , chiar îmi va fi greu să pun această întrebare! Chiar te retragi, Vasti?

–         Da. Nu sunt descurajată de visele mele, ci doar de acest program. Cum ar trebui să particip la activități sâmbata și nu voi putea, nu vreau să penalizez pe ceilalți candidați, nici programul, căci ați fost toți foarte amabili.

–         Vasti, poți să te scoli?

–         Vai, ce mică sunt!

–         Nu mă așteptăm la o emoție atât de puternică din a doua zi a programului, dar sunt obligată să accept decizia ta, căci faptul că nu poți participa la activități, îți va complica situația și vei fi eliminată cu siguranță. Dar vreau să-ți repet încă odată că ești fermecătoare, plină de talente, cu o strălucire incredibilă și o comunicatoare excelentă. Vei continua să fii una dintre favoritele mele chiar dacă nu vei mai fi cu noi. Mi-a făcut mare plăcere să te cunosc. Ești foarte specială mai ales acum, căci crezi în principiile tale. Continuă în același fel căci ești o persoană în care putem avea încredere…

–         Știu că totul va fi bine căci pentru Dumnezeu totul este cu putință.

–         Oh, frumoasa mea!!

–         Nu plânge… nu plânge căci femeile frumoase nu plâng decât de bucurie!!!

–         Dar eu plâng de bucurie, căci sunt fericită să pot spune cine sunt și cum sunt și în Cine cred…

–         Ești sinceră. N-ai ascuns nici odată, nici ție însăți, nici altcuiva ceea ce gândești, ceea ce ești…

–         Mulțumesc!

–         Mergi cu Dumnezeu!

–         Și dumneavoastră, El să fie mereu cu dumneavoastră!

Ana nu se aștepta la o astfel de zi în ziua a doua a programului. Ea trebuie să anunțe celorlalte candidate că Vasti nu mai face parte din concurs.

Câteva zile mai tarziu, pe platou, transmisie în direct în toată Brazilia.

–         Te-ai oprit din cauza unei probleme personale… dar… vreau să-ți fac o invitație, Vasti. Accepți postul de prezentatoare auxiliară în perioada întregii ediții a programului?

–         Desigur!!!

–         Atunci vei rămâne cu noi! Aș vrea să te strâng în brațe, dar nu știu dacă pot?!

Pot face totul pentru a reuși, dar nu trecând peste principiile care sunt mai importante decât orice!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s