ʺEste vreunul printre voi în suferinţă? Să se roage! Este vreunul cu inimă bună? Să cânte cântări de laudă! Este vreunul printre voi bolnav? Să cheme pe prezbiterii (Sau: bătrînii). Bisericii; şi să se roage pentru el, după ce-l vor unge cu untdelemn în Numele Domnuluiʺ Iacov 5:13-14.

Ce este ungerea?

Ungerea este un ritual biblic stabilit în Vechiul Testament și continuat în Noul Testament. Preoții și regii Vechiului Testament erau unși cu ulei ca simbol al Duhului Sfânt venind asupra lor pentru a conduce poporul lui Dumnezeu. Isus  a extins ritualul ungerii invitând credincioșii să se implice în acest lucru când sunt bolnavi.

Când este potrivită ungerea?

Contrar a ceea ce cred unii oameni, ungerea nu este ultimul ritual. Biblia ne invită să ne rugăm ori de câte ori este o nevoie, nu doar pe patul de moarte al cuiva.

Cine poate fi uns?

Orcine crede în Hristos, care are nevoie de vindecare și dorința de a se înalța rugăciuni pentru el și a fi uns.

De ce unge pastorul sau prezbiterul cu ulei de măsline?

Uleiul reprezintă Duhul Sfânt. Uleiul de măsline a fost folosit pentru ungere  în timpurile biblice.

În care situații pot fi uns?

Orice boală incluzând cele fizice, emoționale, spirituale, mintale și sociale, precum și comportamentul incontrolabil și dependent. Oamenii pot fi unși pentru depresie, obiceiuri proaste, probleme mintale, handicapuri, orice lucru pe care simt că satana îi deranjează precum și bolile fizice.

Cum ar trebui să mă pregătesc pentru ungere?

Psalmul 66:18 spune: Dacă aş fi cugetat lucruri nelegiuite în inima mea, nu m-ar fi ascultat Domnul. ʺOrice păcat cunoscut trebuie să fie mărturisit. Dumnezeu nu te poate binecuvânta în păcatele tale. Dacă vreunii dintre cei care caută să se însănătoşească s-au făcut vinovaţi de vorbire de rău, dacă au semănat discordie în familie, printre vecini sau în biserică şi au stârnit ceartă şi răcirea relaţiilor, dacă prin vreun procedeu greşit i-au dus pe alţii în păcat, aceste lucruri ar trebui să fie mărturisite înaintea lui Dumnezeu şi înaintea acelora faţă de care s-a păcătuit… Când relele au fost îndreptate, putem prezenta nevoile celor bolnavi înaintea Domnului cu credinţă netulburată, după cum ne inspiră chiar Duhul Său. ʺ Divina vindecare, p. 229.

Dacă simți că nu poți birui asupra unui păcat, acest  lucru poate fi subiect de rugăciune în serviciul de ungere. Pune-ți încrederea în Domnul și în harul Său. Isus este în stare să vindece orice nevoie.

Pe lângă cercetarea vieții pentru a descoperi păcatele și a le mărturisi, poți citi și studia  următoarele:

Iacov 5:13-16

Psalmi 66:18

Ieremia 30:17

Isaia 61:1-3

Psalmi 107:17-20

Psalmi 41:10

Ieremia 17:14

Psalmi 103

De asemenea s-ar putea să dorești să citești capitolul ʺRugăciunea pentru cei bolnaviʺ din cartea Divina vindecare.

Va trebui să dezvălui pentru ce sunt uns?

Nu trebuie să menționezi în mod specific de ce dorești să fii uns. Dar cei ce se roagă pentru tine vor trebui să știe în mod general  cum să se roage pentru tine.

Ce se va întâmpla la acest serviciu?

Vei avea ocazia să împărtășești motivul pentru care dorești ungerea cu un grup mic de oameni care efectuează ungerea. Acești oameni vor îngenunchia în cerc în jurul tău, rugându-se și cerând făgăduințe specifice de vindecare pentru tine. Una din aceste persoane va încheia timpul de rugăciune, rugându-se și atingându-ți fruntea cu ulei. Uneori grupul alege să cânte o cântare liniștită după ce ungerea a luat sfârșit.

Cum știu dacă voi fi vindecat?

Poți avea încredere în Dumnezeu  că va aduce vindecare, chiar dacă nu în modul în care dorești sau aștepți. (Amintește-ți că vindecarea nu e doar fizică, ci poate aduce iertare, pacea minții și liniște în suflet, etc.) Înțelege că Dumnezeu alege câteodată să vindece în etape. Unii n-au mai avut dureri. Alții au găsit ușurare prin medici și intervenții chirurgicale. Să știi că în  fiecare ocazie de ungere pot fi primite binecuvântări. Ai încredere că dumnezeu te va vindeca așa cum crede El de cuviință, chiar dacă va trebui să aștepți până în veșnicie. Poți să ceri împlinirea făgăduinței din Iacov 5:15  ʺRugăciunea făcută cu credinţă va mîntui pe cel bolnav, şi Domnul îl va însănătoşa.ʺ  Redactat de Peggy Casebier

Referințe: Cuvântul lui Dumnezeu; Divina vindecare; ” Ungerea, ritualul pierdut” în revista Ministry (septembrie 1989).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s